Ilman tukia?!

Koska muutenkin joutuu selviämään ilman mitään tukia, pitää sitä harjoitella nyt myös punkeamaan itsensä liikkelle ilman rolleria. Ainakin osan päivästä. Ottaa se kuulkaas ihan vähän koville. Jos on yli 2 v. käyttänyt jatkuvasti myös sisällä rolleria, tietyt lihakset ovat tottuneet väärään asentoon eikä tasapainokaan ole ihan hirmuisen hyvä. ;) On se hyvä, että on niin pieni keittiö, että aina ei edes pysty kaatumaan… Muutama tunti päivässä siis ilman, ainakin suurimmaksi osaksi, ja seurauksena on ainakin veikeitä uusia kipuja. Toivottavasti ne häipyvät nopeasti, muuten menee motivaatio. Hyvä mielikuvitus on kuitenkin jo ehtinyt suunnitella monenlaisia matkoja ympäri maailmaa! Siitä huolimatta, että en ole edes käynyt  keskustassa moneen vuoteen. :D Joko minä elän jossain rinnakkaistodellisuudessa ja mielikuvituksessa tai sitten tästä todellakin voi vielä toipua.

Ehkä parempi vaihtoehto olisi  tuo rinnakkaistodellisuus, koska sieltä löytyisi myös oikeasti kohtuuhintaista asumista. Alan olla lievästi kettuuntunut siihen, että vuokra vie tuloista 2/3. Juu, enkä saa asumistukea, koska summa on liian pieni maksettavaksi. Olisi kiintoisaa tietää, monellako käy näin? Koska äkkiä kysellen lähipiiristäkin löytyy jo pari muuta tk-eläkeläistä, jotka ovat samassa tilanteessa. Löysässä hirressä tässä kiikutaan ja hiukan aina köyttä kiristetään. Kun kuuluisa sote toteutuu, kuuluu se viimeinen naksahdus. Kas, näin näppärästi päästään meistä liian vanhoista, tk-eläkeläisistä eli loisista eroon! Että mitäkö minä valitan? En minä valita, minua on kehoitettu monta kertaa ”häipymään helvettiin Helsingistä, jossa vien yhden asunnon ns. kunnon ihmisiltä ja olen vain tiellä käyttämässä erilaisia palveluita”. Näitä viestejä on nyt kuultu viimeisten kuukausien aikana alle kolmikymppisiltä niin monta kertaa, että alkaa jo oikeasti nyppiä. Miksi minä muuttaisin kotoani jonnekin?

Toisaalta, voisin minä muuttaakin, ajatusleikkinä. Kohtuuhintaisia vuokraluukkuja löytyisi esim. eräästä pohjoisen kunnasta. Pikkujuttu on sitten se, että olisi pakko olla oma auto kulkemista varten eikä meikäläisellä ole edes ajokorttia. Soten tullessa taatusti kuljetuspavelut viedään kokonaan tai omavastuu nousee Lekan esimerkkien mukaan. Lisäksi, vaikka kuinka toteuttaisi näiden upeiden asiantuntijoiden muuttoneuvoja, kuseen joutuisi. Pelkät muuttokulut olisivat melkoiset. Autokoulu ja auton hankinta – jos meikä edes kortin saisi *tod.näk. siis ei*. Kaikki liitännäiskulut tuohon lisäksi… Ei siinä olisi mitään järkeä! Varsinkaan, jos lähistöllä ei asu ainoatakaan tuttua tai edes kaukaista sukulaista. Tuntuu  siltä, että joiltakin on kadonnut joko kyky kuvitella omaa tulevaisuuttaan tai sitten siirrymme jatkuvasti aina vain koveneviin arvoihin. Kaikki mulle heti nyt -politiikka rehottaa eikä kukaan välitä mistään mitään. Entäs jos palataan takaisin vaivaistaloihin ja huutolaisjärjestelmään? Siinä sitten yhä useampi valitsisi ihan itse sen viimeisen kaulakiikun, joka olisi taatusti riittävän kireällä. Perkele, että taas ottaa päähän.

Mutta eihän tässä ole mitään hätää niin kauan kuin työkyvyttömyyseläke tulee tilille ja todella maksan siitä vuokran. Ja summa riittää! Muuhunhan sitä ei rahaa tarvitsekaan. Kyllä, minä olen katkera ja kateellinen. Ja ihan syystä – ymmärtäisitte kyllä, jos olisitte asuneet koko ikänne vuokralla. Ensin alivuokralaisena, sitten kimppakämpissä ja lopulta uskomattoman onnekkaasti ihan oikeassa asunnossa… Ai, että miksi minä tässä taas märisen ja rähisen? Koska mistään ei löydy sitä halvempaa kämppää, ei ainakaan lähialueilta. Ja minä olen sentään katsonut lähialueiksi koko Etelä-Suomen, etsinnässä olen ottanut huomioon myös ja nimenomaan kulkemisen ja asiointimahdollisuudet ao. kohteissa. Eli mitenkäs se entinen toveritar sanoikaan, että tyhjän suap pyytämättäi. Pitäisikö alkaa toimia konkreettisesti asian eteen jollakin tavalla? Menenkö tyhjentämään omakätisesti jonkun sopivan asunnon, kuten uhattiin toimia toisaalla? Vai alkaisiko tässä tapahtua jotakin? Muistakaa, mihin torpparilaitos lopulta johti. Ei tässä köyhien kyykytyksessä olla enää kaukana siitä, että kansa jakautuu kahtia. Sanovat, että historiasta pitäisi oppia. Miten minusta tuntuu, että poliittiset broilerit eivät ole tätä vieläkään ymmärtäneet.

Äh, ihan sama, mistä tai mitä minä kirjoitan. Mutta ainakin häipyy taas pahin harmitus aamu-uutisten lukemisen jälkeen!

Sitä sunnuntaita sitten vaan jokaiselle…

POLKA – AIKOO VIELÄ VAAN ASUA KOTONA KISSAN KANSSA!

14 vastausta artikkeliin ”Ilman tukia?!

 1. Pysy siellä kaupungissa vaikka sanoisivat mitä. Se on sinun oikeutesi. Mutta kohtuuton on sinulla vuokran osuus tuloista.

  Sinä tiedät tämä kyllä, mutta kerrataan:
  Asunnon omistaminen ei tuo (aina) autuutta elämään. Varsinkin kun talo on kaukana kunnan keskustaajamasta, eikä täällä ole mitään palveluja, bussi kulkee muutaman kerran päivässä kaupunkiin. Auto on pakko olla ja vielä sellainen, että kulkee surkeita teitä, joiden hoidosta itse maksamme, koska ne ovat yksityisteitä, kunta ei huoli niitä hoitaakseen. Silti joka vuosi nousee kiinteistövero. Sillä ei saa mitään vastikkeeksi. Kunnan vesijohto ja viemäri tulivat vuosituhannen vaihteessa, ja maksoivat kymppitonneja euroissa, plus kaivuri, mutta joka vuosi vesimaksu esim on noussut huikeasti. Kukaan ei osta täältä nykyään vanhoja taloja, joten en tiedä mihin joudumme sitten kun emme jaksa enää hakata puita, jotta sähkölasku olisi edes kolmenumeroinen per kuukausi. Täällä on pakko olla. Ja toki vielä jaksaa nauttia puutarhasta ym, mutta vuodet vierii. Remontteihin ei ole mahdollisuutta kun pakon edessä (=vessan pönttö hajosi). Joten rahasta puheen, kaikki menee mitä tulee.

  Tiedän, että on kurja maksaa isoa vuokraa, joten lohdutan itseäni, että kaikki tämä on sentään omaa. Mutta mitä hyötyä?

  No, päivä kerrallaan :D

  • Täällä korvessa ei kulje joukkoliikenne, ei kauppa-auto, enää, ja lähimpiim katuvaloihin on reilut 7 kilsaa. Pakko olla auto, tai saisinhan mä taksikortin mutta on mahdotonta istua toisen kyydissä kun ne ajaa ihan väärin!! :DDD

   Oma auto on oltava ja kun kirves ei enää pysynyt käsissä, oli hankittavan halkomakone ja sitä parempaa värkkiä ei kyllä ole, voin suositella erittäin lämpimästi, kunhan ei hanki sitä halvinta…

  • Julkistahan tämä on, esim. Twitterissä yleinen puheenaihe, joka saa runsaasti kannatusta! Tietysti jos vastaa perskohtaisesti näihin, saa varsin ikäviä vastauksia. :(
   Helmiä ilman lunta ja jäätä… näytti aika sekavalta tuo toiminta pienen vilkaisun perusteella. Kukahan on tämä Äiti, joka omistaa useita kohteita? Tai mitäpä sekään minulle kuuluu. Anteeksi, että edes märisen, vänisen ja valitan. Taas.
   Kuten sanoin, taidan poistaa tämänkin, jos alkaa nyppiä vielä enemmän. ;)

     • Siellä vaan oli esillä niin näkyvästi jossain peruutuksissa ja ongelmissa, että ”Äiti omistaa monta—asuntoa/taloa/jotain…”. En tiedä katsos mistään mitään. Ja olin tuolla FB:ssä poistamassa Minnin viestejä, seuraavaksi lähtee koko profiili. Ei jaksa enää. Riitti.

 2. BTW, kaikillehan lienee selvää, että todellisessa todellisuudessa tulen tuskin koskaan liikkumaan ilman jotakin apuvälinettä! Tämä on siis se fakta. Se mitä minä sanoin rinnakkaistodellisuudesta menee kastiin pyyhe, pangalaktinen kurlauspommi ja 42! :cool:

  • No, menee nyt ihan mihin kastiin tahansa, sillä ei nyt tässä ole väliä. Faktathan kuitenkin ovat, että ensinnäkin jokainen päättää ihan itse asuinpaikkakunnastaan ja että sinä todennäköisesti tarvitset apuvälineitä liikkumiseen. Se, että olet väliinputoaja asumistuissa, on tietysti ikävää, mutta niissä asioissa et ole ensinkään ainoa. Yritä kuitenkin liikuskella ilman tukia ainakin kotona ja tukien kanssa ulkona kunhan tässä mennään vielä vähän matkaa kohti kevättä. Se liikuntakyvyn ylläpitäminen kun kuitenkin on aika tärkeää, eikö. Täällä Kotkassa tulee juuri nyt taivaan täydeltä lunta joten pitäisikö nyt sanoa vaan, että eteenpäin, sanoi mummo lumessa! Ai niin, mutta, ethän siä vielä ole mikään mummo….. no, kaikkea hyvääkuitenkin!!

   • Tottakai minä teen sen, mihin pystyn eli liikun kotona ilman rolleria niin paljon kuin vain pystyn (ja täällä yksin koheltaessa uskallan). Menisin minä uloskin, mutta kun en vaan aina itse pääse. Lisäksi kelit nyt tänä aamunakin ovat sellaiset, että rollerin kanssa olisin jo metrin päässä ovelta luut tohjona. :( Ihan kaikkeen en minäkään sentään ryhdy…

    Väliinputoaja kovin monessa asiassa. Aikaisemminkin tästä huhuilin, että jostain oudosta syystä monet 50-luvun lopussa ja 60-luvun alussa syntyneet ovat jääneet paitsi muutamistakin isommista päätöksistä. Enkä minä sitä prleen tukea halaja vaan halvempaa vuokra-asuntoa jokaiselle sitä etsivälle! ;)

 3. Nääh, ne alle kolmikymppiset jotka on kerran katkeria jo tossa iässä – tuskin tulee näkemään edes sitä maagista 30 ikävuotta. Törkeitä tapauksia ilmeisesti taas liikenteessä, vaikka nyt itekin ehkä saatoin kärjistää mut nää tietyt tapaukset nyt ei tajua elämän realiteeteista mitään. Et sanoisinpa, et ne kun muksahtaa sieltä omasta rinnakkaistodellisuudestaan tähän maailmaan esim. sairauden kautta, ei taida paljon enää naurattaa. Vetävät nekin itsensä narun jatkoksi kun toteavat, ettei kaikki toimikaan niinkuin kuvittelivat.

  Ymmärrän tuon vitutuksen, eihän tossa nyt oikeasti ole mitään järkeä. Enpä saa mäkään mitään asumistukia, koska olin ja olen väliinputoaja, tiedät kyllä miksi. Silti tää on järkyttävää touhua jokaista yksinasuvaa kohtaan, joka ei ole syntynyt kermaperseeksi ja lillutellut vaan menemään elämän aallokossa vailla huolen häivää – erityisesti terveyden (sairauden) kanssa.

  Kukaan ei saatana ole mikään määrittelemään, kuka on ”kunnon ihminen”! Niin saatana. Voi ehkä olla mielipiteitä erinäisistä asioista, mutta vituttaa tuollainen näkemys ihan noin niinkun periaatteessakin et mitenkäs toi käytännössä toi muuttaminen sujuis…että nämä rikkaat (no tällä se kai määritellään?) kunnon ihmiset on hyvät ja auttaa käytännössä asiassa sitten jos kerran asia on noin selkeä joillekin.

  Kiitän mailista, tällä hetkellä ei satu onneks niin paljon.

  P.S. Arvaa oliko mun opiskeluhommissa just jotain samansuuntaista analyysia, en tiedä menikö yli mut menköön. ;)

  • Totta puhut! :) Eilen vaan keitti yli eräskin keskustelu palstoilla, jossa nämä ”nuoret” vaativat nimenomaan eläkeläisten, vanhusten ym. suoranaista pakkomuuttoa jonnekin. Asiallisia ehdotuksia *kysyin kyllä* ei ollut antaa, mutta idea oli se, ettei Tsadissa saisi asua ketään työtöntä, tk- tai muuta eläkeläistä, vanhuksia ja ilmeisesti ei siten sairaitakaan… Varmasti osa oli kärjistystä ja trollausta, mutta tätä juttua on jo vatkutettu kuukausia ja osa väestä on selkeästi tosissaan. Sehän se onkin sekä raivostuttavaa että jopa pelottavaa.

   Enkä minäkään toivo *välttämättä* kenellekään mitään pahaa. Kyllä mielessä kävi, että jos joku heistä sairastuisi, muuttuisivatko ajatukset edes vähän?! Todennäköisesti. Samalla olisi heidänkin ehkä pakko tutustua koko järjestelmään ja sen toimintaan, mikä ilmeisesti ei ole kovin hyvissä kantimissa l. Ilkeä Minä väittää, että tietämättömyys ja silkka tyhmyys nousee joukosta esiin. Juu, minä myönnän, itse olen myös tyhmä & tietämätön joistakin asioista. Mutta niihinhän minä yritän olla sanomatta mitään.

   Yllättävän usein se käytännön toteutus on harvinaisen vaikeaa ja avun saaminen (jos on pyytäminenkin…) hankalaa. Jännää sinänsä, että joskus aikanaan esim. muuttoon oli helppo koota porukkaa lupaamalla kunnon ruuat ja juomat sen jälkeen. Eipä onnistu enää. Kehitys kun on kehittynyt niin valtavasti. Ikävä kyllä, ei ainakaan parempaan suuntaan!

 4. Hahahaa, no tiiätkö mä aion sit väkisin olla ylpee vaan täällä olostani. :D Tietääpähän, et joitakin ärsyttää.

  Ei ne opi ennen kokemusta, nämä tietyt tapaukset. Todennäkösesti nää samat tapaukset on ottamassa kuitenkin Suomeen ihan mistä tahansa muualta maailmasta kärsiviä mut sit tää on hyvin, hyvin kummallista tämä toisten suomalaisten kärsivien kohtelu (!). En ymmärrä. Ihmisiä tässä kaikki ollaan, saisko nää lähettää menopostina jonnekin kasvamaan…sitä paitsi, luulen et tää sama porukka on sitä, mikä EI todellakaan minnekään lähiöön muuta. XD Et niille se Helsinki on se Punavuori, Kallio, Eira, Ullanlinna… Juu, voi olla trollaustakin, jotkut tekee myös sitä muuten tosissaan, et ei oo niilläkään kaikki hattivatit radan varressa…

  Kyllä niistä moni sairastuu ja en minäkään välttämättä kaikille toivo sitä, pahintahan se on kun näkee läheisensä sairastuvan (näin subjektiivisesti ilmaistuna).:( Vähintään melanoomaan solkusta (no melanoomatapaukset on jännästi nousseet fitness-buumin myötä) ja itsetunto-ongelmiahan noilla jo on kun tekee mieli polkia muita alemmas…et ei niiden kanssa kannata väitellä. No nyt mä hiljenen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *