Päivät kuluvat nopeasti

Minä en tiedä, mihin kaiken ajan tuhluutan. :o En siis ole vielä ehtinyt pahemmin pitkästyä. Asiaa auttaa varmasti yli vuoden kuivaharjoittelu. Eilinen oli jo melko lähellä niitä suht tavallisia päiviä ennen leikkausta. Yritin oikeastaan tahallaan pitää melkein saman aikataulun ja tietyt aktiviteetit, että itse näkisi mikä on kunto. Arvaahan sen, kun olin lämmittänyt linssimuhennosta lounaaksi, syönyt ja tiskannut, olin jo tosi valmis lepuuttamaan! Ei ehkä olisi pitänyt riuhtoa kaikilla kaapeilla ja väkertää muutakin ihan kylmiltänsä. Kyllä se kostaantuu!

Miksi sitten yleensä lähdin urheilemaan tavispäivän tapaan enkä Peijaisen ohjekirjasen mukaan? Tuntuu, että sekä lukijoilla että varsinkin muilla on jokaisella eri käsitys tekonivelleikkauksesta. Joku on kokeillut hiihtämistä parin päivän päästä ja mennyt täpöllä viikon jälkeen. Toinen taas kepitellyt menemään kotona pari kuukautta. Jonkun mielestä tämä ei ole sen kummempi kuin nielurisaleikkaus eli turha tehdä mitään numeroa. Lähinnä minulle on tyrkätty tätä mielipidettä, että pikkujuttu ja treenaamaan siitä! :o Taas tulee väkisinkin mieleen, että minua ei oteta vakavasti. Olen hiukan enemmän kuin ihmeissäni, tämän ehdottajankin kannattaisi muistaa se pitkä rotla asetetuista M-diagnooseista eli varsinkin nuo monet selkäongelmat eivät hyvää lupaa ja ne pitää muistaa tässäkin kuntoutuessa.

Suoraan sanoen olin jo kovin tyytyväinen siihen, että sain eilen jotain vähän tehtyä. Tietysti se kostautui jo illalla ja varsinkin nyt aamulla eli lihakset ovat pirun kipeät, mutta siitä se lähtee! Enkä minä aio pitää mitään älytöntä kiirusta – ainakin lupaan yrittää. KSH tulee poistamaan hakaset huomenna, hrhrrh. Ans kattoo, mitä sitten paljastuu! Kaikkihan ei ole noin vaan yksinkertaisesti ohi ja kunnossa. Lopullisestihan aasiat tarkistaa Härra Dri jälkitarkastuksessa 8 – 10 vkon päästä.

Edelleen olen hiukan kärmeissäni kipulääkityksestä, kuten eilen oli jo puhetta. Ymmärrän muuten äärimmäisen hyvin, miksi jotkut napsivat ylimääräisiä nappeja tai ottavat vaikka muutaman huikan kirkasta. On perkeleellistä odottaa sitä oikeaa kellonaikaa saadakseen ottaa sen ainokaisen napin *joka on tietty vielä depotia* sekä sen jälkeen odottaa sen erittäin hidasta tehoamista. Väittäisin ihan perstuntumalta, että ainakin osa yliannostuksista ja ns. sekakäytöstä johtuu vain ja ainoastaan tästä eli riittämättömästä, huonosti ajoitetusta ja väärin valitusta sekä suunnitellusta lääkityksestä. (Väärin valittu tarkoittaa tässä sitä, että saman tyyppisiä opiaatteja on paljon ja niitä on nopea- ja hidasvaikutteisia jne).

Muutoin minusta on kyllä  huolehdittu mainiosti! :) Leidi Minnie hoitaa ja huolehtii prakkauden- ja hellyydenkaipuusta – jos hän voisi, hän varmaan ryömisi vieläkin lähemmäs purrrraten ja nuollen karhealla kielellään. Nurse Susu kävi eilenkin varmistamassa, etten näänny nälkään ja toi taas jotain mielenkiintoista purtavaa! Muuten – ilman Susun käyntejä ja avitusta elämä olisi paljon tyhjempää. Belga tulee tarvittaessa n. 20 min varoitusajalla, mutta silloin pitää olla myös ns. oikeaa asiaa… ;) Lisäksi pari Toveritarta & Miähet ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä tarvittaessa. Minä kiitän ihan kaikkia, olen minä kuitenkin onnekas! Kiitti myös kaikista kommenteista – niitä saapi kirjoittaa jatkuvasti ja tietty myös privata.

Tänään olisi yhtä ja toista selviteltävää, kaikenlaisia asioita. Valentiinolle lähtee etanapostia, laskutkin on tsekattava ja muitakin asioita hoidettava. Ehkä minä nekin taas jaksan, kunhan lepuutan hetken tämän kirjoittamisen jälkeen. On hiukan hankalaa, kun en pysty istumaan pöydän ääressä pitkään eli kirjoittamisen on sujuttava täysin selinmakuulla. Toisaalta, voisi olla huonomminkin enkä minä nyt ole valittamassa ainakaan tästä!

Menen kohta tsekkaamaan lääkevaraston ja puraisen päivän ensimmäistä omppua!

ALLEKIRJOITUS

POLKA – HARRASTUKSENA KIERÄHDYKSET SÄNKYYN JA YLÖS!

 .

16 vastausta artikkeliin ”Päivät kuluvat nopeasti

 1. Urhea Polgara, älä kuitenkaan ylisuorita vaan kuuntele tarkasti kehoa, jookosta? Tunnut selvinneen suurenmoisesti tekonivel-leikkauksestasi, tuntuu täälläkin kivalta. Toivottavasti se turvotus menee ohi eikä tee enempiä kiusoja. Sekin hymyilyttää, että omaat noin ihania ystäviä ja sinulla on tuo upea turvaverkko. Tuollaisen verkon huomaan on varmasti hyvä nojata. Kivoja ystäviä.
  Samalla käy mielessä kuinka huonosti itse on hoitanut asiansa. Minulla ei ole turvaverkkoa vaikka pari läheistä asuukin toinen viiden kilsan päässä ja toinen käy töissä tässä asuttamassani kaupungissa. Tyttäreni mielestä hänellä on ihan tarpeeksi tekemistä omassa elämässään ja hän velvoittaa että minun tulee selvitä omineni. Fine. Pikkiriikkisen tässä ihmetyttää miten järjestää itselleen apua sitten jos kelpaan leikkaukseen. Ehkä se on sitten vaan se kotisairaanhoito. Missä ovat halvat hotellit joissa voisi toipua kohtalontovereidensa kera ja jota päivystäisi hoitajatar pari?
  No, se on minun ongelmani se mutta oon tosi iloinen että toipumisesi on tuossa vaiheessa jo. Kauanko leikkaus kesti? Sattuiko yhtään? Laitettiinko sinulle katetri? Oliko nais- vai mieshoitaja? Onko koko lantiosi alue siteissä vai vain toinen puoli? Siihen ei varmaankaan saa kipugeeliä laittaa tai tuskin silläkään mitään tehoa olisi tuossa vaiheessa. Paranemisia ;)

  • Sorry, olit jäänyt uutena kommentoijana kommaloukkoon – nyt sulla on vapaa kommentointi! ;)
   Ihan ekaksi kiitti kaikista toivotuksista! Jos sut laitetaan leikkausjonoon, alat vaan odotella (ja teet mitä sulle sanotaan eli hammaslääkärit ym.). Kun kutsu käy eka kertaa sairaalaan, tapaat lekurin, jononhoitajan ym. Silloin sun pitäisi saada myös kasa papereita, joissa ohjeita, neuvoja jne. Täällä sai myös DVD:n leikkauksesta – en katsonut, YouTubesta löytyy samaa kamaa jos pinna kestää (kaikille en suosita). Kaikki kirjallinen matsku löytyi myös netistä, btw. Eli infoa saa, jollei homma tule turhan nopeasti. Mut tämä nopeus ehkä säästi turhalta megalomaaniselta skitsoilulta, mutta osa asioista jäi ikäänkuin arvioimatta etukäteen eli joitakin asioita olisin hoitanut toisin.
   Jos leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa, katetria ei yl. laiteta (erittäin hyvä juttu). Kesto 1 – 2 h, mulla oli ämpäri (MP3) korvissa, etten kuule niitä remppaääniä ym. Eikä tunnu kyllä mitään… silloin… Osastolla sekä nais- että mieshoitsuja, mulle ihan sama, no problems. Sidos haavan päällä on n. 30 cm pitkä ja oisko 10 cm leveä (näistä osa liimaa…) ja siis peittää vaan hakaset, sen kummempaa ei oo. Kaikista näistä sulle kyllä kerrotaan tosi tarkkaan, oli paikka mikä tahansa…

   Muuten kandee kysellä hoitsuilta sos.hoitajaa ja mahd. KSH:n jo etukäteen sekä muita järjestelyjä (siirto kuntoutusosastolle, jollei pärjää himassa). Hei, laitahan mulle privaa mitä haluat tietää, mä voin vastata tarkemmin yksityispuolella. Pidä vaan mielessä, ett eka päivä ja yö himassa voi olla tosi hankalaa! Se siirtyminen kotoon ei oo ihan niin helppoa kuin luulisi + fyysinen rasitus sun muut. Mutta siis, jätä viestiä ja mä vastailen kyllä!

 2. Polgara. Kirjoitit eilen rollaattorin istuimen olevan liian alhaalla erinäisiin askareisiin. Eikö sitä voi säätää korkeammalle? Jaksamista, paranemista ja taistelutahtoa toivottelen.

  • Ei, ei tätä Tsadin perusdeekumallia. Se on tehty kestämään (ja mä olen vasta saanut hajalle yhden). ;) Ei siinä voi säätää kuin kahvoja. Enkä mä sitä oikeastaan tarvii… jus äsken tein tsögessä minä jaksoin, enempään en olisi pystynyt edes istuen… Muutenkin, kun on persjalkainen ei se korotuskaan auta, koska kurkotus jne. Oma vika siis. Kyllä mä sitten viim. 6 vkon päästä *kai, ehkä* saan istua siinäkin, jollei mitään erityistä tule.
   Yritys on kuule hirmuinen – ainakin välillä!

 3. Hyvä että tulit maininneeksi tuon ”muutaman huikan kirkasta” koska se liittyy tähän lääkäreiden asenteeseen mitä tulee ns. koviin lääkkeisiin. Juttuhan on niin – ja olen tästä usemmankin kerran maininnut – että jos ihminen tosissaan haluaisi sekoitella päätään eikä tarkoituksena olisi helpottaa kiputilojen aiheuttamaa liikuntarajoitteisuutta ja sitä perkeleen tuskaa, niin kuka hullu ravaisi vuodesta toiseen lekurin pakeilla?
  Tänä päivänä viina ja miedommat alkoholit ovat suoraan sanoen naurettavan halpoja, varsinkin kun niitä vertaa lääkkeiden hintoihin joten mikäs sen helpompaa kuin ottaa kokovartalopuudutus ja liikkua kuin mitään ei olisi tapahtunut!

  Koska näin ei ole, niin siksipä sitä käydään kuuntelemassa sitä joka kerta tapahtuvaa saarnaa ja suoranaista v*ttuilua ja kun olen vanhana juoppona maininnut tästä vaihtoehdosta, niin asialle on viitattu kintaalle vaikka omalla kohdallani juuri tämä yli neljä ja puoli vuotta sitten loppunut viinan kanssa läträäminen on ollut se josta jaksettiin mainita joka epikriisin alussa ensimmäiset kaksi vuotta kunnes tein asiasta valituksen.
  Tämä paatoksellinen valitus siksi että niille jotka luulevat kipupotilaiden olevan lääkeriippuvaisia nistejä, on olemassa – samoin kuin kaikille muillekin – varsin helppo ratkaisu johon emme kuitenkaan turvaudu koska kyse on nimenomaan hoidosta/omasta terveydestä/elämän laadun parantamisesta eikä mistään pään sekoittelusta (prkle).

  Mindielle paljon terkkuja ja sulle jaksamista – älä riehu liikaa <3

  • Niin totta! Ja tod. melko moni ottaakin sen pienen määrän, mutta mehän tiedämme ettei se riitä. ;) Mä olen saanut veemäisiä kommentteja muuten myös siitä, kun ole sanonut lopettaneeni alkon käytön. Tässä on aina se saakelin ennakko-oletus, että asiakas valehtelee (tai ainakin vähättelee). Ja kun mun oletusarvo on puhua mahd. totta, siksihän sitä turpaan tuleekin niin helposti, myös muualla kuin lekurissa!

   • Minä kun kerroin lääkärille lopettaneeni viinan kanssa läträämisen, niin lääkäri kysyi että monenko viikon päästä luulet retkahtavasi. Sanoin että yli 150 viikkoa on jo mennyt, revi siitä.
    Kyllä ne saatanat osaa olla niin vittumaisia ja jos vittuilet takaisin niin sen kyllä tunnet nahissas, ja hoidossa, kele.

    • Totta puhut! Ja vaikka yrittää olla rauhallinen jne, kyllä se pinna menee näiden tivatessa ja väittäessä aivan päinvastaista mitä itse olet kertonut!

   • Just. Teit niin tai näin, niin aina on (niiden mielestä) väärinpäin. Ja tuo että muuallakin tulee lättyyn, on asia jonka takia ei tarvitse kävellä sen pidemmälle kuin siihen valtion hallinnoimaan ja K:lla alkavaa nelikirjaimiseen firmaan. Siellä kun on käytössä tämä kastijärjestelmä joka on siitä omituinen että kaikki kuuluvat samaan, alimpaan kastiin.

    • Niinpä! Leka EI ole auttamassa ja neuvomassa asiakkaita vaan yrittämässä kieltää ja evätä nekin vähät etuudet, joihin ehkä olisi yltämässä.

 4. Miten ihmeessä voi saada v-mäisiä kommentteja alkon käytön lopettamisesta?? En ymmärrä, taaskaan.
  Tekonivelleikkaus on iso operaatio ja jokainen tapaus on ihan omanlaisensa. Tätä korostettiin minulle moneen kertaan polvileikkauksessa ollessani. Että ei pidä vertailla omaa tilannetta kenenkään kanssa, vaikka operaatio olisi ollut ihan samanniminen. Älä kuuntele noita parin päivän päästä hiihtämään lähteneitä. Turvotus on ihan normaali jälkiseuraus ja ihmettelenkin, miksi sairaanhoitaja on sitä kauhistellut. Sen pitäisi laskea keskimäärin kahdessa kuukaudessa. Olet kai pitänyt jääpussia päivittäin kankun päällä? Venyttely ja ohjeiden mukainen liikuttelu auttaa siihenkin. Kaikki tietysti varovasti ja kivun rajoissa.
  Hakasten poistaminen ei satu. Minulla oli kaksi hakasta painunut jostakin syystä tavallista syvemmälle, joten niiden kohdasta sitten muutamana päivänä tihkui verta ja kudosnesteitä, mutta sekin tyrehtyi melko pian. Muista kysyä, milloin voit aloittaa haavan suihkuttelun, sillä sekin auttaa paranemisessa.
  Jokainen päivä vie lähemmäs operaatiosta kuntoutumista. Sulla on tietysti ikävänä lisänä muut vaivasi, mutta jospa niistä joku olisi ollut myös kuluneen lonkan aiheuttamaa ja nyt alkaisi helpottamaan. Toivotaan oikein kovasti sitäkin.

  • Siksi. etteivät vaan usko siihen – se ei ole Suomessa ”normaalia” ja mä teen aina kaiken sitten viimeisen päälle eli joko kyllä tai ei, ei mitään välimuotoa eli otanpa yhden siiderin tjsp… Sitä ne eivät ilm. vieläkään siis usko.
   En mä niitä niin kuuntelekaan, mutta arvaas vaan miten se ottaa päähän!? Mua närästää eniten aina toisten vähättely (on kyse sitten mistä tahansa), oma ylivertaisuus ja paremmuuden korostaminen jne. Eli yritän jättää asian sikseen *vaiks silti vähän närppii*.
   Turvotus on oik. jalassa ja eniten polvesta alaspäin. Totesin just, ett se on taas tuo polvi kans kun on luiskahdellut jossain vaiheessa (ilm. saiskussa sängyssä ährätessä) ja on jo vähän parempi. Tätä on ollut ennenkin, satunnaisesti, aina syynä ollut jonkin / joidenkin nivelten ongelmat (aika usein esim. jalkapöydän pienet luut. jolloin turpoaa ensin jalkapöytä ja sitt hiipien koko koipi). Kestää aikansa ja nyt en voi pitää koholla. Enkä jääpussia missään, fibro ei sitä mulle suo vaikka joillain toimii hyvin. Mähän olen tämmöinen epätyypillinen joka hemmetin asiassa ja siks kaikki on myös mun syyni…
   En mä niinkään hakasten poiston kipua tms. pelkää (näillä taustoilla) vaan jotain häikkää, tulehdusta tms. En vaan osaa enää ikinä luottaa mihinkään.
   Juu, nyt on tauko eli keittiöhommia hoidettu, lounastettu jne. *tähän monia ompun kuvia* Taukojen aikana etsin sopivia lentolippuja (kuten aina haaveita suunnitellessa) :)

 5. En osannut eilen kirjottaa mitään järkevää, tuskin tänäänkään. Meili on edelleen siinä kuuluisassa vaiheessa. Ei oikein ajatus kulje, en tiedä, mikä aivoameeba meikäläisellekin on tullut. Kuulostaa tää sun teksti nyt kuitenkin paremmalta kuin se eilinen – siis sillä lailla, että kuulostat parempivointiselta ees hiukan.

  Juu, en siis ole edelleenkään kunnossa minäkään. Vasta tajusin, että tässä tosiaan on jo kohta kolmisen viikkoa täynnä tätä sairastamista. Varmaan sama tauti kuin puoliskolla. Luulee jo olevansa hetken kunnossa, mutta annas olla pari tuntia myöhemmin – saati sitten seuraavana päivänä. En todellakaan suosittele mitään äkkispurtteja, sulla on ihan oikeus olla epäkunnossa. Erehdyin yks päivä imuroimaan, paha virhe!

  Plus noista toipumisista, jos on pahasti sökönä mennessä, tuskin sitä on huippukunnossa tullessaankaan. Kyl sä tiiät, niin moni asia varmaan vaikuttaa. Onneks nyt saat apua muualta, yritän saada apua tuotua jossain muodossa kun joskus uskallan ihmisten ilmoille. Nyt on kovin heikkoa tämä minkään asian toimittaminen.

  Rapsuja Minnille ja paranemista sulle, koko triolta.

  • Hittolainen tuota teidänkin tautia! :(
   Kyllä mä tiedän, ettei rikkinäistä ehjätä näillä toimilla – joskus vaan tämä ulkopuolisten oma tietämys on niin suurta ettei sitä millään jaksaisi. Enkä jaksakaan.

   Ilm. tarkoitus olikin vain saada minut henk.koht. pitkäaikaisesti pahalle tuulelle…
   Nähdään, kun tauti on varmasti poissa! Ei tässä oo kiireitä, toivun jos toivun…

 6. Mielestäni se on paskapuhetta että viikon päästä noin helvetin isosta leikkauksesta muka suksille pääsis, humpuukkia koko juttu!

  Hemmetti että sulla menee toi ihan just niinku mulla. Tuskanhiki valuu ja kipu on helvetillinen ja lasket minuutteja millon saat ottaa lisää. Se yks minuutti tuntuu viikolta tai ainakin helvetillisen piinaavan pitkältä. Just noissa tunnelmissa olin jo valmis vaihtamaan hiippakuntaa. On se PERKELE ettei ihmiselle voi antaa tarpeeksi kipulääkettä!!!!!

  Lähtisin raivoamaan jos tietäisin minne että tulisi kunnolla tulosta.
  Otan osaa, Polga.

  • En tiedä, ei oo kokemusta ja itse näin väittää. Mulle ihan sama, itse en pysty siihen ja sais jättää minutkin rauhaan tässä asiassa.
   Joo, joskus tuo yhden mömmön odottelu on kyllä harvinaisen kovaa puuhaa! Onneks pystyn keskittymään lukemiseen tjsp,ett aika menee vähän nopeammin. Muuten oiskin valmis hulluinhuoneelle! Kyllä tämä tästä, ei se koko päivää kestä. Mutta mä niin toivoisin jotakin oikeaa, parempaa lääkitystä. Mutta jos mä menen tuonne kipupkl:lle, sieltä sitä ei virallisen julkisen näkemyksen mukaan kylläkään saa. Mikä on siis väärin!
   Älä sinä turhaan huoli, nythän mulla on uusittu osia joilla jatkaa tappelua! ;)

Kommentointi on suljettu.