Itsepäisyyspäivä

Ei, se ei ole kirotusvihreä. Ei, se ei ole myöskään ”olevinansa vitsi”. Se on minusta yksi tärkeä suomalaisten ominaisuus, joka on *muun lisäksi* säilyttänyt maan itsenäisyyden. ;) Ilman suomalaisten tinkimätöntä itsepäisyyttä emme olisi edes tässä. Väittäisin näin – toisaalta tämä on taas viime yön jänniä spekulointeja. Sitä tuli taas valvottua, kun unia ei saanut kovinkaan rapsakasti.

Valentiino aikanaan ihmetteli, miten täällä juhlitaan tätä päivää. Aivan toisella tavalla siis kuin Jusalassa. Ei BBQ:ta ja huippuhauskoja kekkereitä perheiden ja kavereiden kesken, ei mitään hauskaa, mekkalointia, kulkueita tms. Ei toki, vakava pitää olla. Ja nauttia edustajien välityksellä synkeän näköisestä vastaanotosta (tämä on Valentiinosta ihan kaiken huippu!), joka myös televisioidaan. Köyhä kansa syö makaryyniä, juo haaleaa vettä ja katsoo päreen valossa töllöstä iltapukuja, arvostellen kaikkien pärstiä ja pyrstöjä. Nice! :D

Se siitä. Hyvä, että ollaan itsenäisiä EU:n jäseniä eli itsenäisyys on muiden taskussa. Not so nice! Minä en ihmeemmin juhli tänään, mutta pitänee mainita se muisto, että Faija makasi v. 1941 tänä päivänä eli 6.12. klo 14.20 tienoilta lähtien haavoittuneena kiven takana, teeskennellen hengetöntä. Onnistui siinä ja selvisi, tästäkin, ja makasi sairaalassa yli joulujen. Tämä kertomus lisäliitteineen on traditio, jonka kuuli joka joulukuussa. Jatkamme.

Jäi tuo Jusala tuohon kummittelemaan, siellähän myös sattuu ja tapahtuu. Ei nyt sen enempää, mutta siellä sitä osataankin tehdä liittovaltion hommia kuin Iisakin kirkkoa – suomalainen Apotti jää kepoisasti toiseksi! :o Muitakin uutisia ja ”uutisia” olisi, kommentoitavaakin, mutta jätän nekin sinne 140 merkillä ulosannettavaksi. Näin omalaatuisella kirjoitustavalla, jota minäkin harjoitan, on 140 merkkiä melkoinen haaste. Suosittelen. Suosittelen myös käymään vain lukemassa meikäläisen piipitystä @Polgarazi  on edelleenkin osoite Twitterissä! :)

Belga oli eilen lounaalla ja siinä sivussa ripusti pyykit ja imureerasi. Palkkiona (tai kannustimena) se parempi lounas, joka eilen koostui kalacurrywokista, mausteriisistä ja lisävihanneksista. Jälkkärinä kaffen kanssa loistokasta omppukrumpelia. Krumpeli oli niiiin hyvää! Lisäsin kaurahiutaleisiin kookosta, josta meillä tykätään. Haalea paistos oli todella, todella hyvää… :P Jätteistä riitti taas molemmille tämän päivän lounaaksi. Olisi ollut kaikenlaista tekemistä ja teettämistä, mutta olin niin kipeä ja väsynyt etten jaksanut ajatella koko asiaa. Jääkööt, ehkä sitten joskus… Aktiivinen tekeminen kun kestää korkeintaan n. 2 h aamupäivällä. Sen jälkeen olen niin susijäykkä, kivut pahenevat ja olisi pakko lepuuttaa – aina ei vain ole mahdollisuutta. Argh.

Joulua tungetaan taas joka tuutista, sitä on vaikea paeta! Meillä on jo perinne, ettei sitä vietetä. Kumpikaan meistä ei ihmeemmin välitä edes perinteisistä ruuista. No, minä pidän lanttu- ja porkkanalaatikoista, mutta teen niitä usein muutenkin ainesten ollessa kohtuuhintaisia. Muuten joulun lounas on meillä täynnänsä parhaita vihanneskokkauksia hyvin pienen kalatarjonnan vieressä. Ai niin – piparitaikinaa menee. Raakana. Se on myös heekkua. Raakana. Njam!

Eli ei mitään asiaa tänäänkään. Ulkona myrskyää taas, olihan tuossa jo muutama tunti rauhallistakin. Keittiön ikkuna on tullut sisään kai neljä kertaa, ei ole särkynyt ja toivottavasti lukitus ääriasentoon pitää vielä tämän tuulen. Pitäisi *taas* jaksaa soitella tuostakin, että joku ehkä joskus voisi tulla sen korjaamaan. Hmph.

Viettäkäähän repäisevä ehtoo juhlia katsellen *wirn*!

ALLEKIRJOITUS

                       POLKA – TAAS SE YRITTÄÄ YRITTÄÄ!

6 vastausta artikkeliin ”Itsepäisyyspäivä

 1. Tuo päreen valossa oli taas eilen aika totta, kun tunniksi meni sähköt :(

  Joulua ei jaksais miettiä, mutta yritän jotain lanttu- ja perunalaatikoita tehdä valmiiksi, niin on mukava käpertyä kirjojen kanssa pyhinä kun sapuskaa on pakkasessa. Suolakalaa on jo pakkasessa. The Miäs paistaa sen kinkun :)

  Vettä sataa kaatamalla ja lämpöä on +8 C…

  • Voihan vee, taas… mutta ei sitten onneksi pitkäksi aikaa?
   Minä en tee juuri mitään etukäteen, koska se on vähän hankalaa. Pitää nyt etukäteen tsekkailla halvennustarjouksia noista juureksista sekä fisusta, ne kun pitää erikseen hankkia. Ei mitään paljon, kaikkea vain 1 – 2 kerraksi syötäväksi.
   Sade ja tuuli näköjään loppuivat aamuyöllä, nousin ylös kun oli niin hiljaista. ;)

 2. Heh, voin kyllä kuvitella kuinka hupaisaa on ulkomaanelävän silmiin tuo kummallinen kättelyjono ja se kun kuvataan lähikuvissa sitä harrasta kahvin ryypsimistä. Ei mitään karnevaalimeininkiä toki :) Onhan se aika liikkistä kun ollaan niin vakavia, niin vakavia että ihan elohiirtä alkaa pukata mutrun viereen. Ajattelin säätää parvekkeen jouluvaloa silleen, että vihreä-kelta-puna-sinivilkun sijaan se töröttöisi vaan sinisenä tänään, ettei kukaan vaan loukkaannu liiasta ilottelusta. Terkkuja naapureille!

  • Jep, pari vuotta sitten eka kertaa vertailtiin näitä 4. heinäkuuta kun Valentiino kyseli miten meillä vietetään itsepäisyyspäivää ja oli kyllä aika ihmeissään kaikesta. ;) Laittoi sekä WWII:n että suomalaisen luonteen ja päivän ajankohdan sen syyksi, että ollaan niin jäykkiksiä ja totisia. Laita vaan sininen valo. Se on nätti ja syitä käyttöön on: se ilmentää mm. rauhoittumista jouluksi, jonkun läheisen olemista kaukana poissa perheen luota eli ikävää ja kaipuuta… (on sillä muitakin merkityksiä).

 3. Haa. Juuri kirjoitin blogini otsikkoon: Itsenäisyys vaatii välillä myös itsepäisyyttä…

  Toinen juttu, joka tuli vastaan oli tuo piparitaikina. Meillä on mennyt jo neljä valmistaikinaa… Niin ja tyttären luona toissapäivänä vielä yksi…. SIis raakana tietenkin.

  • Niinpä, itsepäisyys on aika usein myös hyvästä! ;)

   Ahh, piparitaikina on niiiiiiiiiiiin hyvää! :D

Kommentointi on suljettu.